shantismineralen.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Shanti website

Shanti

Maanfase
CURRENT MOON
bezoekers sinds 22 september 2009
Tijgeroog
Photobucket

Tijgeroog

Mineralogie:
In 1800 werd aan deze stenen door de Duitse mineraloog JFL. Hausmann de naam 'krokydoliet' of crocidoliet gegeven, dat in het Grieks draadsteen betekent, omdat de stenen uit asbestvezels bestaan.
Ongeveer honderd jaar geleden werden in Zuid-Afrika, ten noorden van de Oranjerivier vindplaatsen ontdekt die stenen leverden met een veel rijkere kleur en glans dan de exemplaren die tot op dat moment bekend waren.
Men koos voor de blauwe soort de naam 'valkenoog' en voor de goudbruine de naam 'tijgeroog'. De rode kreeg de naam 'kattenoog'.
Het is een fijndradige kwarts die met vezels van hoornblende asbest vergroeid zijn. De vezels van het blauwe mineraal crocidoliet zijn gedeeltelijk door kwarts vervangen, waardoor de onmiskenbare zijdeglans ontstaat.
Wanneer de blauwe asbestvezels oxideren krijgen ze een mooie goudbruine kleur. Er komen vaak prachtige stukken voor waar blauwe en goudgele partijen elkaar afwisselen.
Door de stenen te slijpen in capuchon ontstaat een ongeëvenaard kattenoogeffect. Tijgeroog is goudgeel met donkere strepen, soms ook met bleke kwartslijnen.
Men noemt tijgeroog ook wel 'tijgerijzer' omdat het veel ijzer bevat. De kleur en de strepen doen aan die van een tijger denken.
Valkenoog daarentegen is blauwgrijs van kleur door de aanwezigheid van crocidoliet. Bij stenen met een roodbruine of mahoniekleur spreekt men van 'stierenoog'.
Ze zijn op weinig plekken te vinden, maar daar waar ze voorkomen is dat in grote hoeveelheden.
 
Geneeskrachtige werking:
Hij helpt tegen darmkrampen en wordt dan bij voorkeur op de buik gedragen tot alle moeilijkheden verdwenen zijn. Hij helpt bij ademhalingsproblemen, astma en hyperventilatie.
Tijgeroog versterkt het 'zien' en het 'kijken'. Hij werkt kalmerend, maar bij bepaalde personen heeft hij net het omgekeerde effect; zij raken in de war door de steeds wisselende inzichten - veroorzaakt door het chatoyeren van de steen.
Geeft geestelijke bescherming, steun en inzicht. Deze edelsteen laat 'zien' waar iemand mee bezig is. Hij ondersteunt op rationeel en geestelijk gebied.
Ook beschermt hij de mens op spiritueel gebied tegen negatieve invloeden.
De negatieve invloeden zullen teruggestuurd worden naar de afzender. Het mooie hiervan is dat de uitzender zo zijn negativiteit teruggekaatst krijgt.
Een koekje van eigen deeg dus. Daardoor zal die uitzender gaan inzien dat die negativiteit niet werkt bij de ander en ophouden met zijn kwalijker praktijken.
Ook een stukje tijgeroog of valkenoog bij de ingang van een huis houdt negativiteit buiten.
Vooral in de Afrikaanse culturen werden de tijgeroog en de valkenoog veel tegen zwarte magie en voodoo gebruikt.
Beide stenen komen ook uit Afrika, en het ligt dus voor de hand dat zij daar ook altijd gebruikt zijn (en nog worden). 
Het rode kattenoog kan speciaal daar helpen waar kracht en energie nodig zijn om bepaalde problemen van psychische of fysieke aard in goede banen te leiden.
Het blauwe valkenoog werkt verkoelend bij boosheid, woede en agressief gedrag. Het 'wijst' de persoon aan die op de een of andere manier iets verduisterd of ontvreemd heeft ten nadele van zijn medemens.
Tijgeroog is een beschermende steen die de aandacht naar binnen richt en naar het grotere geheel. De steen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen.
De steen helpt om afstand te nemen, het overzicht te bewaren, informatie te integreren en je doelen te bereiken. In moeilijke periodes kan tijgeroog kracht, moed en vertrouwen geven en helpen met interne conflicten, dilemma’s, twijfel en besluiteloosheid.
Tijgeroog bevordert rust, werkt pijnstillend, helpt bij overprikkeldheid van het zenuwstelsel en gaat hyperventilatie tegen. De steen heeft een positieve invloed op verkoudheid, astma, ogen, keel, geslachtsorganen en ontkrampt bij spanningen.
Tijgeroog kan nuttig zijn voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen, depressies en verslavingen. Goudgele tijgeroog is een goede steen om te dragen tijdens examens. 
Het verschil tussen de tijgeroog en valkenoog.
De tijgeroog is veel 'warmer' door zijn goudbruine kleur, en dus wat meer geschikt voor mensen die daar behoefte aan hebben.
De valkenoog is 'koeler' en heeft een gunstige uitwerking op het keelgebied.
Omdat tijgeroog de energiestroom in het lichaam remt, wordt afgeraden om het langer dan een week ononderbroken te dragen.
 
Korte Samenvatting:
Tijgeroog: ontkrampt, verwarmt, goed tegen astma, hyperventilatie en verkoudheid, geeft zelfvertrouwen, bevordert verantwoordelijkheidsgevoel.
Valkenoog: tegen ademnood door verkeerde ademhaling (hyperventilatie), bevordert wilskracht en zelfvertrouwen.
Beide stenen zijn goed voor de luchtwegen en ogen.
 
Reiniging:
één tot twee keer per maand onder stromend lauw-warm water afspoelen of 's nachts in een schaaltje met getrommelde hematiet leggen.
leg het mineraal daarna twee tot drie uur in de zon of in een schaaltje met getrommelde bergkristal.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Categorieën
Spreuken

spreuk van de dag

 
 
 
 
Overzicht

Poster

Bezoekers

Bezoekers sinds 06 december 2009

Bezoekers

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl