shantismineralen.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Shanti website

Shanti

Maanfase
CURRENT MOON
bezoekers sinds 22 september 2009
Jaspis

Jaspis

Photobucket

Mineralogie:
De naam 'jaspis' is heel oud en komt in diverse oosterse talen voor. In de bijbel wordt de steen in het Hebreeuws 'yashpeb' genoemd.
In Assyrie kende men de steen als 'ashpu'.
De Griekse betekenis van het woord jaspis is gespikkelde steen. De naam werd echter het meest toegepast bij groene doorschijnende stenen waartoe waarschijnlijk ook de groene agaat, serpentijn en nefriet gerekend moeten worden.
Ongeveer 2000 jaar geleden werd de naam jaspis voor het eerst gebruikt voor de steen die we nu onder die naam kennen.
Plinius gebruikte 'jaspis' voor een hele reeks variëteiten van alle kleuren, die al bij volkeren in de oudheid bekend waren.
De donkere tot zwarte jaspis uit India werd oorspronkelijk 'morion' genoemd, een naam die later gebruikt werd om de donkere rookkwarts aan te duiden.
De groene jaspis met regelmatige rode vlekken of stippen heet nu heliotroop.
Jaspis is een onpure kwarts variant en is meestal rood, geel of bruin van kleur.
Jaspis bestaat uit vele kleine kwartskorreltjes die met de kleurende bestanddelen en aanwezige amorfe bestanddelen zijn verbonden.
In vergelijking met vele anderen soorten stenen wordt er veel Jaspis gevonden.
Hij is vaak de begeleider van agaat en chalcedoon waardoor hij ook tot deze categorie stenen gerekend wordt.
Jaspis ontstaat voornamelijk door kristalvorming uit warme oplossingen in spleten van uitvloeiinggesteenten en vooral in melafier.
Het grote kleurengamma ontstaat door de verschillende insluitsels van andere kristallen.
De rode kleurstof komt van hematiet (ijzer) en de bruine tot gele kleur ontstaat door limoniet (ijzer), terwijl de groene kleur veroorzaakt wordt door de mosachtige groeisels van chloriet (mangaan).
In sommige gevallen komen ze voor als platte stukken die sterk kunnen glimmen en daarom de naam 'Nijlkwarts" kregen.
Deze kastanjebruine jaspisrolstenen komen voor als afzettingsgesteente langs de Nijl in Egypte.
Wanneer deze stukken worden doorgezaagd, blijken zij meestal mooi gestreept te zijn met vertakte dendrieten, die er uit zien als versteend mos.
Een jaspis is een bontgekleurde steen, die vrijwel nooit gelijkmatig getekend is. Vaak is hij wolkachtig of gestreept, terwijl de ene kleur in de andere overvloeit.
Door het feit dat jaspis in zovele kleuren voorkomt heeft men een onderscheid  gemaakt tussen de verschillende soorten en elke soort een eigen naam gegeven.

Heliotroop:
groene jaspis met rode stippen
KoperJaspis:
Bruin beige met zwarte lijnen, met een "ader" van koper. (Zie foto platte steen) vindplaats Mexico
Landschapsjaspis:
Landschapachtige tekeningen door insluitsels
Luipaardjaspis:
kleine ronde tekeningen in beige en bruin
Mokkajaspis:
gele jaspis met lichtbruine en bruine vlekken
Nunkirchner:
grijsbruinachtig, heel fijnkorrelig, genoemd naar de vindplaats  in de Hunsruck, wordt met berlijnsblauw gekleurd en verkocht onder de naam Duitse lapis, of Swiss lapis als imitatie van lapis-lazuli.
Rode Jaspis:
meestal egaal van kleur met hier en daar enkele witte lijnen.

Geneeskrachtige werking:
Het is een edelsteen die de wilskracht vergroot. Door de aanwezigheid van ijzer en mangaan heeft de jaspis alle mogelijkheden van deze elementen in zich.
Tegelijk heeft hij de eigenschap om de geslachtsorganen positief te beïnvloeden en de zwangerschap te ondersteunen.
Hij werkt uiterst beschermend in de eerste drie maanden van de zwangerschap en geeft goede hulp bij de eerste tekenen van misselijkheid.
Hij helpt ook tegen maagpijn, gal- en nierproblemen. De jaspis is een ideale talisman, omdat hij in alle omstandigheden bescherming biedt.
Jaspis werkt aardend en beschermend. De jaspis verhoogt onze verbondenheid met de aarde en verbindt het lichaam met de geest en het spiritueel gevoel.
Hij schept een harmonieuze sfeer tussen geest en lichaam, sterkt de geest en verdrijft negatieve gedachten.
Jaspis versterkt het bewustzijn en helpt bij het maken van de juiste keuzes in het leven. Verhoogt de concentratie en relativeert bepaalde moeilijke momenten in het leven.
Hij maakt minder egoïstisch en verhoogt de verdraagzaamheid.
Een jaspis kan goed in een broek- of jaszak worden meegenomen.

Samenvatting:
De steen helpt je je doelen waarmaken en ideeën omzetten in actie. Het maakt strijdlustig, daadkrachtig, volhardend, vastberaden en helpt je ergens voor 100% voor gaan.
Jaspis helpt je ook voor jezelf opkomen en geeft moed, maakt je weerbaar en assertief en vermindert angst voor conflicten. Het maakt oprecht, eerlijk, hulpvaardig en zorgt voor balans in lichaam, ziel en geest.
De steen bevordert ook organisatorische vaardigheden, snel denken en stimuleert de fantasie. Jaspis absorbeert negatieve energie en beschermt op deze manier tegen straling, negatieve invloeden en milieuvervuiling.
Het maakt astraal reizen makkelijker. Fysiek heeft de steen een positieve invloed op de bloedsomloop, spijsvertering, darmen en de geslachtsorganen.
Naast deze algemene eigenschappen hebben gele jaspis, rode jaspis & jaspis breccie de volgende aanvullende eigenschappen:
Gele jaspis is de zachtst werkende jaspis variant en verbetert het uithoudingsvermogen en heeft een gunstige werking op het immuunsysteem.
Rode jaspis & jaspis breccie zijn de meest dynamische en activerende jaspissoorten.
Ze werken sterk aardend en bevorderen wilskracht en inzicht in probleemsituaties.
Deze soorten hebben een positieve werking op het bloed, werken ontgiftend, stimuleren de lever en gaan zwangerschapsbraken tegen.

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Categorieën
Spreuken

spreuk van de dag

 
 
 
 
Overzicht

Poster

Bezoekers

Bezoekers sinds 06 december 2009

Bezoekers

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl